Lehtijuttu Itä-Savossa

03.06.2015 23:38

16-vuotiaat taidelukiolaiset eivät löytäneet kesätöitä - pistivät pystyyn oman yrityksen

22.05.201517:00
 
4 Kommenttia
  • Nuoret yrittäjät. – Vähän jännittää, sanoo Magdaleena Lehtinen (vas.). Jenna Mielonen ei usko alkujännityksen työtä haittaavan. – Olemme tosi innokkaita. Kuva: Ossi Tynkkynen

Aurinko paistaa ja elämä hymyilee. Savonlinnan taidelukiossa ensimmäistä vuotta opiskelevatMagdaleena Lehtinen ja Jenna Mielonen pääsevät kohta kesälomalle.
Kumpikaan ei aio liiemmälti loikoilla rannalla loman aikana. Halu tehdä töitä on kova. 16-vuotiaat taidelukiolaiset ovat perustaneet yrityksen nimeltään Kakku&Moppi. Torstaina saatiin paperityöt valmiiksi ja toiminta voi alkaa. Tilauksia on jo lähipiiriltä kalenterissa monelle päivälle.
Nimestä voi päätellä, että tarjolla on palvelua ainakin leipomisen ja siivoukseen parissa, mutta nuoret yrittäjät sanovat skaalan olevan laajempi.
– Leivontaa ja siivousta, ja lisäksi oikeastaan kaikkea mahdollista kotiapua. Pihatyöt, lasten- ja lemmikinhoito käyvät myös, Magdaleena Lehtinen tuumii.

Yritysidea syntyi puolivahingossa, kun kaksikolla oli vaikeuksia löytää kesäduunia. Tytöillä oli ajatus järjestää alakoululaisten kesäleiri. Tähän kysyttiin apua paikallisesta 4H-yhdistyksestä. Tytöt saivat neuvon perustaa yritys. 4H-järjestö auttoi paperitöissä ja nyttemmin alkuperäinen leiriajatus on jäänyt taaemmalle. Osallistujia ei ole hirveästi ilmoittautunut, mutta leirikin pidetään, jos porukkaa löytyy riittävästi.
– 4H auttoi vakuutusten ja muiden yritykseen liittyvien järjestelyiden kanssa. Muutakin ohjaustukea olemme saaneet, kiittelee Jenna Mielonen.
Sen verran pientä toimintaa tytöt ovat ajatuksissaan tekemässä, että esimerkiksi pankkikorttia lukeva maksupääte ei ole hankintasuunnitelmien kärjessä.
– Käteisellä tai laskulla maksun haluamme, Mielonen toteaa.

MAINOS, ARTIKKELI JATKUU ALEMPANA
 
 
 

Vaikka yritys syntyi tavallaan kesätyön korvikkeeksi, on nälkä yrittämiseen kasvanut.
– Olisi kiva työllistää itsensä tällä ja kerätä taskurahaa koko lukion ajan, Magdaleena Lehtinen suunnittelee.
Kesäpäiviin halutaan silti sisällyttää muutakin kuin työlästä arkea.
– Ainakaan ikkunanpesua ei jaksaisi 12 tuntia kerrallaan. Eiköhän me aika normaalin pituisia työpäiviä haluta tehdä, Lehtinen sanoo.

Kakku&Mopin laskutus tulee tyttöjen mukaan olemaan noin 10 euron hujakoilla tunnilta.
– Hinta määräytyy työtehtävän mukaan.
Leipomistyötä tilauksesta molemmat suunnittelevat tekevänsä kotonaan. Lehtisen bravuuri on kuulemma juhla- ja lastenkakut. Mielonen osaa parhaiten kanelipullat ja piirakat. Siivous- ja muut kodinhoitotyöt sujuvat asiakkaiden välineillä, mutta muutama omakin moppi on hankintalistalla.
Mielosen vanhemmilla on kahvilayritys, joten hän tietää suurin piirtein, mihin he ovat ryhtymässä.
– Itsenäistä työtä, jossa saa itse päättää asioista. Toki vastapainona on paljon vastuuta.
Kakku&Moppiin saa yhteyden sähköpostilla: kakkujamoppi@gmail.com